Het ontstaan van de sport

Sloeproeien is als sport al vele jaren een bekend fenomeen bij Zeevaart- en Visserijscholen. In het Scheveningse Verversingskanaal waren de sloeproeiwedstrijden in de 60-er jaren al een jaarlijks terugkerend evenement. De 'landelijke' doorbraak vond zijn oorsprong in 1975. Op zaterdag 21 juni van dat jaar werd in het kader van de manifestatie "100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz" de 1e oversteek van Harlingen naar Terschelling geroeid door 2 roeisloepen. Roeisloepen zijn veelal originele (en vaak schitterend gerestaureerde) reddingsloepen, Whalers of opleidingsloepen. Sinds die tijd is deze unieke sport geweldig populair geworden in Nederland.

De roeiteams bestonden in de beginjaren vooral uit studententeams van de diverse zeevaartscholen, echter naarmate de populariteit van deze sport groeide ontstonden er steeds meer verenigingen en roeiteams zonder "nautische" achtergrond.

Inmiddels zijn er zo'n 200 roeiteams in Nederland, en worden er jaarlijks vele races georganiseerd. Alle informatie met betrekking tot deze races kunt u vinden in de roeikalender op de site van de van de ZFS www.sloeproeienzeeland.nl

Onze sponsoren

Ook sponsoren?
Neem contact met ons op!